måndag, september 14, 2015

Expatlife: In praise of mixing classes every year

Enligt amerikansk modell blandas klasserna här varje år. Barnen har aldrig samma klasskompisar nästa år, några är samma men aldrig en hel klass. Dessutom byter de lärare. Det har fungerat jättebra för våra barn, deras Elementary school hade fyra klasser i varje årskurs så det var över 80 barn att blanda varje år.

Vi har aldrig stressat över vem de kommer få som lärare eller vem som hamnar i deras klass. Ett år är ändå bara ett år, sen blir det många nya klasskompisar och ny dynamik.

Märker nu hur enkelt och smärtfritt det är och varit när de börjat nya skolor. På Middle school är eleverna indelade i pods, det är upp emot 100 barn i en pod och där blandas eleverna hej vilt, de har engelska med några och spanska med andra. Och så nya pods året efter.

High school fungerar mer som universitetet. Där väljer eleverna kurser och har inga indelningar i vare sig klasser eller pods, de är bara freshmen, sophomores, juniors eller seniors. Dessutom kan de ta en del klasser valfria år, så Dottern som är freshman (9th Grade) har nu ämnet Radio tillsammans med både sophomores, juniors och seniors.

Blir så glad när de inte tycker det är nån big deal om de känner nån i klassen från början eller inte. Det spelar ingen roll alls, enligt kidsen.

Så ja, det här är in praise of mixing it up. From the start.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket bra system! Då slipper man dras med de där man inte står ut med i hela nio år som man kan få göra i Sverige. Misstänker att en hel del mobbing försvinner på det sättet, eller?

Desiree sa...

Jag tycker att det verkar vara ett jattebra system. Dels far barnen fler vanner och blir mindre blyga for nya och dels tror jag att det ocksa kan minska problem med utanforskap och mobbning.

Familjeniguildford sa...

Det gillar vi här i England också!

Anonym sa...

Jag hade inte haft något emot detta system här i Sverige. Tror det är ett jättebra sätt att lära känna många ungdomar och inte bli "låst" med sin klass. Hälsar Jennie

Eva i Dalarna sa...

Men det måste vara ett besvärligt system för människor med tex asperger? Nytt nytt hela tiden brukar vara jobbigt då. Alla är ju inte stöpta i samma form, en del har det svårt med sånt som andra har det lätt med....Men det finns förstås en massa extra stöd till sådana elever i amerikanska skolor?

eastcoastmom sa...

Visst är det bra!!!

eastcoastmom sa...

Precis vår erfarenhet. Klart att nåt är har barnen tyckt att de inte har nån de känner i klassen, men det är ju bara första veckan!!!

eastcoastmom sa...

Här i vårt skoldistrikt finns en hel del stöd, vad jag förstår. Men eftersom systemet är att blanda klasserna är lärarna och skolorna bra på att mixa klasserna på ett bra sätt, och att skolmiljön är lugn gör mycket. Det är något jag hört att svenska barn förvånas över när de flyttar tillbaka till Sverige, hur stökigt det är i svenska skolor! MEN vi tillhör ett skoldistrikt med toppenskolor, hör till de absolut bästa i USA.

eastcoastmom sa...

Tycker det verkar motverka just mobbing!

eastcoastmom sa...

Precis, man blir ju aldrig fast med samma personer i klassen år efter år.

Anonym sa...

Håller helt med! Bra att träna på förändringar också. Det blir liksom en del av livet på ett annat sätt! Gillart absolut!