måndag, oktober 13, 2014

Expatlife: Studera vidare

Att studera på svenska högskolor och universitet är i princip gratis. Som motsats har vi amerikansk universtetsutbildning, som kan kosta från typ 30.000 dollar per år, finns både betydligt dyrare college/universitet (Harvard ungefär 44.000, som exempel!) och billigare, om man kan studera in-state kostar det från 10.000 dollar per år. Sen ska studenten betala bostad, böcker och mat också.

Så vad gör en utlandsbosatt familj som har barn som ska studera vidare?

Vad jag förstått så är det inte helt enkelt för en utlandssvensk att söka till svensk utbildning. De hamnar i en speciell kvot och måste dessutom göra ett svenskt språktest. Svårt för någon som kanske bott utomlands hela sin skolgång. Men inte omöjligt, såklart, jag känner till flera utlandssvenska barn som studerar i Sverige.

Vi har valt att spara pengar varje månad i en collegefond för att barnen ska kunna studera här i USA om de vill. Faktiskt började vi spara redan innan barnen fyllde ett år. Men eftersom utbildning är så dyrt här kommer de där pengarna troligen inte att räcka hela vägen till dyraste utbildningen.

Ändå. De kommer ha möjlighet att studera på det språk och i det land de känner till bäst. Om de vill.

9 kommentarer:

Pia sa...

Intressant amne och vi har précis diskuterat samma. Forst var vi inne pa att skicka hem barnen men allteftersom tiden gar har aven vi beslutat att borja spara till en college fond sa barnen anda kan valja. Med tanke pa skolgangen har sa tror jag att det ar enklare for dem att fa studera pa engelska och sonen vill garna till USA. Universitetslivet verkar dessutom paminna mer om skolgangen har med mycket sport, mer sammanhallning etc an vid svenska universitet. Kanske har jag fel men jag tror det blir en rejal kulturkrock for dem om de ska plugga hemma. Men visst finns det for-och nackdelar, kostnaden ar ju en viktig faktor!

Miss Marie sa...

Visst är det billigare i Sverige, helt klart! Lyx att ändå kunna ha den möjligheten, fast precis som Pia skriver, jag tror det kan bli en rejäl chock om man har varit utanför svensk skolgång hela livet, svenska universitet är nog ganska så annorlunda mot amerikanska.

Annika sa...

OCH NYU 67,000 om året. SUCK!
Elon, 41,000. I am telling you, man BAXNAR!! Karolina ville absolut inte gå på svenskt uni, och det räknade jag aldrig med heller. Pushade det inte för det en enda ggn. Vet att det inte är helt lätt heller. OCH att komma in på teaterhögskolan hemma, det finns ju bara en på högskolenivå...Nej...Ne. Vi sparade i en college fond sen den dag K föddes. Nu går hon utanför staten, som du vet. Så det blir att casha upp en hel del som den fonden inte täcker.
College är dyrt. Skitdyrt. Men ack och O vilken sammanhållning de har, och så roligt de har samtidigt som de pluggar. DET är ju underbart. Idag är Karolinas höstlov över och hon flyger ner till Elon igen...

eastcoastmom sa...

Vi tyckte inte det var riktigt rättvist att tro eller kräva att barnen ska studera i Sverige, när de aldrig bott där...

eastcoastmom sa...

Genom att spara kommer de i varje fall ha möjlighet att välja.

eastcoastmom sa...

NYU har vi inte ens tänkt på, jisses...

Desiree sa...

Låter som ett klokt beslut. Kan tänka mig att barnen och ni också gärna vill fortsätta bo i samma land med inte allt för långa avstånd mellan varandra och då är det bra att barnen har möjligheten att plugga vidare i USA eftersom det är där ni har ert liv. Jag antar att det gjort det svårare numer för utlandssvenskar att plugga på svenska universitet. Då jag började på svenskt universitet efter fyra år utomlands 1990 så funkade det fortfarandr rätt smidigt.
Nej billigt är det verkligen inte att plugga i USA men förhoppningsvis får barnen något stipendium som hjälper lite iallafall.
Kram!

Gretas Gotland sa...

Det är nog värt investeringen att de får stanna i en skol- och vardagsmiljö de är vana vid. Och skönt och tryggt för dem att ha er nära och slippa ha hela Atlanten emellan er.

Det var en väldigt stor omställning för mina syskonbarn att börja i svensk skola efter tre år i fransk skola och sedan tre år i amerikansk skola och då är det bara på låg- och mellanstadienivå. Väldigt stora skillnader på många plan. Tycker ni har en väldigt bra plan!

Anne sa...

Förstår till fullo besluten, smart och klokt. Som du säger, möjligheterna finns men inte rättvist begära eller förvänta sig ens barn som aldrig bott i Sverige ska vilja gå den vägen då det är dags för uni.
Jag kan också tänka mig att utlandssvenskar som förvisso flyttat tillbaka och barnen bott kanske de sista 3-5 åren i Sverige och svensk skola. De kanske trots det är så färgade, så "amerikanska", att den dagen de går ut gymnasiet i Sverige så känns det självklart för dem att försöka komma tillbaka till USA och gå på college i sitt andra hemland. Omvända vägen liksom.